Vrije Lagere Meisjesschool

Voormalige "Vrije Lagere Meisjesschool", thans "Vrije Basisschool Sint-Maarten".
In het kader van de verdere ontwikkeling van het onderwijs in de tweede helft van de 19de eeuw, wordt een schoolgebouw in 1854 opgericht door pastoor Karel Coppieters en beheerd door de zusters Maricolen uit Brugge. De oude school wordt in 1885 opgesplitst en omgevormd tot drie woonhuizen (nummers 9-11-13). Een nieuw gebouwencomplex wordt volgens kadaster opgetrokken in de jaren 1873-1881, met integratie van het naastliggende pand nummer 4, gebouwd in 1869. In 1954 wordt de school verbouwd en uitgebreid met klassenvleugel aan de straat- en achterzijde.
Aan de straatzijde, éénlagige vleugel van veertien traveeën onder pannen zadeldak doorbroken door grote dakkapellen onder platte bedaking. Lijstgevel getypeerd door verzorgd geel bakstenen parement op arduinen plint. Arduinen onderdorpels. Vierde tot elfde travee doorbroken door grote, rechthoekige klasvensters voorzien van houtwerk met grote roedeverdeling. Rechts, vleugel met driedelige beglaasde ingang naar speelplaats en achterliggende klasvleugels van twee bouwlagen onder schilddak in gelijkaardige bouwtrant. Tussen vijfde en zesde travee, natuurstenen beeldnis waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind onder spitsboog en gesculpteerde wapenschilden. Eronder, gedenksteen waarop "1854-1954".

• Kadasterachief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1874/5, 1881/8.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 123.