Dorpsmolen of Molen Lievens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Deelgemeente Sijsele
Straat Nieuwe Weg
Locatie Nieuwe Weg 4, Damme (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpsmolen of Molen Lievens

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige dorpsmolen of "Molen Lievens", zogenaamd naar de laatste molenaarsfamilie. Bakstenen bergmolen opgericht in 1820, in gebruik als graanmaalderij en olieslagerij en in de jaren 1990 gerenoveerd en herbestemd tot woonhuis geïntegreerd in recent wooncomplex.

Historiek.

In het kader van de bloeiende landbouwnijverheid vanaf het begin van de 19de eeuw, wordt de molen in 1820 opgericht op een nieuwe molensite, dit in tegenstelling tot de meeste andere 19de-eeuwse molens op Sijseels grondgebied, die worden opgericht op een site waarop in de middeleeuwen reeds een houten staakmolen staat.

De molen wordt circa 1890 verhoogd met een molenzolder om de windvang te verbeteren, dit omwille van de omliggende hogere bebouwing en bomen. Hiervoor wordt briksteen gebruikt afkomstig uit de ruïnes van de Spermalieabdij (zie Spermalieweg).

In 1930, volgens sommige bronnen in 1946, laat burgemeester-molenaar Edmond Lievens het wiekenkruis (vlucht 25 meter) en de molenkap afnemen. Kort erna sloopt men de toegevoegde bovenzolder. De molen wordt afgedekt met een betonplaat en doet nog tot 1956 dienst als mechanische maalderij met armgasmotor. In de jaren 1990 wordt de ingekorte romp gerenoveerd en voorzien van een vastliggende mansardedak die de vorm simuleert van een molenkap. Thans herbestemd als woning en geïntegreerd in recent wooncomplex. Private eigendom en niet toegankelijk.

Beschrijving.

Oorspronkelijke hoge molenberg en gewelfde tunnel afgevoerd. Gerenoveerde molenromp; witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder overkragend mansardedak (leien) als imitatiemolenkap. Voorheen rechthoekige muuropeningen met getraliede vensters. Wijzigingen in functie van nieuwe woonbestemming, zie onder meer voorgeplaatste ingangsportiek onder pannen zadeldak, nieuwe licht getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk.

Verwijderde inrichting van de recentere mechanische maalderij en twee maalstoelen op de zolderverdiepingen. Naar verluidt bevinden zich binnenin de voormalige molen nog twee molenstenen met inscripties "1820" en "I B R".

  • BLONDEEL C. en GODDYN P. 1975: Sijsele in oude prentkaarten, Zaltbommel, afbeeldingen 14, 25, 26.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, 178-179.
  • VAN POUCKE G. 2003: Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 43.
  • VERNIEST R. 2000: Maalderijen in Sijsele in de twintigste eeuw, Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw 1.2 (december).
  • http://www.damme-online.com
  • http://www.molenechos.org

Bron: Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise

Datum tekst: 2006

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwe Weg

Nieuwe Weg (Damme)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.