erfgoedobject

Gemeentelijke lagere jongensschool met onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
78990
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78990

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke lagere jongensschool, zie belettering gevelcartouches, met onderwijzerswoning in neoclassicistische stijl; thans hoofdgebouw herbestemd als cultuurcentrum "Rostune".

In het kader van de verdere ontwikkeling van het onderwijs in de tweede helft van de 19de eeuw, opgetrokken als tweede gemeenteschool in 1867-1868 op grond van de Heer Goupy de Beauvolers uit Brugge door aannemer J. Bogaert (Sijsele), ten westen van de voormalige "Vrije Lagere Meisjesschool" gelegen aan de Kloosterstraat. Na de bouw van deze school wordt de oude school, opgericht in 1828 in de tuin van de (thans verdwenen) pastorie aan de Dorpsstraat, ingericht als zondagsschool. In het tweede kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met achterliggende haakse bakstenen gebouwenvleugels van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.

Vrijstaand witgeschilderd en gecementeerd bakstenen volume op zwartgeschilderde plint. Centraal, licht vooruitspringend hoofdgebouw (onderwijzerswoning) van drie traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk geflankeerd door kleine klaslokalen, later als volwaardige zijvleugels uitgebreid en opgehoogd, allen onder zadeldaken (nok evenwijdig aan de straat; mechanische pannen). Hoofdgebouw voorzien van hoekbanden en rondboogomlijsting van deur in imitatiebossage; doorlopende cordonlijst. Begane grond met muuropeningen onder rechte latei waarboven ontlastingboog; bovenverdieping met getoogde muuropeningen voorzien van eenvoudige sluitstenen. Oculi in top van zijpuntgevels. Vernieuwd houtwerk. Arduinen trap (twee treden). Haakse, achterliggende 20ste-eeuwse gebouwen thans herbestemd voor onder meer kinderopvang.

  • Kadasterarchief West-vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1868/8.
  • BLONDEEL C.; GODDYN P., Sijsele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1975, afb. 20.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 122-124.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 78.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentelijke lagere jongensschool met onderwijzerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78990 (Geraadpleegd op )