Station Sijsele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Sijsele

Beschrijving

Voormalig stationsgebouw van Sijsele gelegen aan de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo aangelegd in 1862; sinds september 2005 herbestemd tot jeugdhuis.

Historiek

Op 13 februari 1862 wordt de maatschappij "Société Anonyme du Chemin de Fer d'Eeclo à Bruges" gesticht. Het 28 km-lange traject tussen Eeklo en Maldegem wordt in november 1862 in gebruik genomen; de uitbating van het traject Maldegem-Brugge volgt in juni 1863. Vanaf 1 januari 1897 neemt de Staat de exploitatie over van de lijn Gent-Eeklo-Brugge; op 26 februari 1904 wordt een definitieve overname ondertekend. Naast de stations tussen Eeklo en Brugge, met name te Balgerhoeke, Adegem, Maldegem, Sijsele en Steenbrugge, opent de maatschappij in 1878 nog een halte in het nabijgelegen Donk. De spoorlijn doorkruist Sijsele volledig van oost naar west tot in Assebroek.

Na de oprichting van een militair kwartier aan de Dorpsstraat in 1951 (zie Dorpsstraat) wordt een goederenspoor van en naar de kazerne voorzien. In februari 1959 gebeurt het laatste personenvervoer met het dieselbusje. In 1960 wordt de spoorweg Brugge-Maldegem opgebroken; in 1963 wordt de spoorverbinding met het militair kwartier afgeschaft.

Thans rest enkel nog de oude bedding of het Oud Spoorwegpad - in de jaren 1980 ingericht als wandel-, fiets- en ruiterpad als onderdeel in enkele toeristische routes -, het oude stationsgebouw, het voormalige huis van de stationschef en een overweghuisje in de Bolakkerstraat.

Beschrijving

Eenvoudig stationsgebouw, dieper gelegen aan de westzijde van de Stationsstraat, ten noorden van het deels gekasseide Oud Spoorwegpad. Opengewerkte betonnen afsluiting aan oostzijde. Vrijstaand witgeschilderd, deels gecementeerd bakstenen volume op (deels) gecementeerde en zwartgeschilderde plint. Centraal, licht vooruitspringend hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, aan beide zijden geflankeerd door éénlagige dienstvleugels van één travee, allen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met Oud Spoorwegpad; mechanische pannen). Licht uitkragende baksteenfries in zijpuntgevels. Arduinen onderdorpels. Segmentbogige muuropeningen, op begane grond onder eenvoudig druiplijstje met gestrekte uiteinden. Vernieuwd houtwerk van vensters en deuren. Naam van halte "SIJSELE" in oost- en noordgevel.

• DE BOT H., Stationsarchitectuur in België. Deel I 1835-1914, Turnhout, 2002, p. 195-196.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 124.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 70-71.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda