Half vrijstaand herenhuis

Beschrijving

Half vrijstaand herenhuis in late neoclassicistische stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1916 met achterliggende serre. Afgescheiden van de straat door deels verharde voortuin omgeven door ijzeren hek op laag bakstenen muurtje met hoekpijlers. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder schilddak (mechanische pannen). Geschilderde en gecementeerde lijstgevel op dito plint voorzien van banden en doorlopende kordonlijst onder geprofileerde kroonlijst. Segmentbogige muuropeningen voorzien van diamantkopvormige sluitsteen en ontlastingbogen in imitatiebossage; bewaard houtwerk (T-ramen). Centrale deurtravee op bovenverdieping benadrukt door arduinen balkon op consoles met eenvoudig gestileerde ijzeren leuning; deurvenster. Deels beglaasde deur voorzien van ijzeren hekwerk en segmentbogig bovenlicht. Rechts, recente éénlagige aanbouw onder pannen zadeldak met inbreng van garage en dokterspraktijk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1917/3.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda