Huis van de stationschef

Beschrijving

Voormalig huis van de stationschef, gedateerd "ANNO 1910" in blinde bovenlichten op derde bouwlaag, met centraal het logo van de Belgische Spoorwegen. Samen met de oude bedding of het Oud Spoorwegpad - in de jaren 1980 ingericht als wandel-, fiets- en ruiterpad als onderdeel in enkele toeristische routes -, het oude nabijgelegen stationsgebouw en een overweghuisje in de Bolakkerstraat, enige resterende getuigen van de in 1862 opgerichte en aangelegde spoorlijn Gent-Eeklo-Brugge. Thans woonhuis van decoratieschilder, zie geschilderde (onder meer schilders-)portretten in blinde rondboogvelden van rechtertraveeën.

Vrijstaande villa met inslag van de cottagestijl; verharde voortuin. Deels bepleisterd en geschilderd bakstenen volume van drie bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder overkragende bedaking op consoles. In- en uitzwenkende muurvlakken; balkon met eenvoudige ijzeren leuning in vooruitspringende linkertraveeën; deurvenster met zijlichten en groot rondbogig bovenlicht. Arduinen onderdorpels. Smalle rondbogige muuropeningen, beluikt op de begane grond; rechthoekig drielicht in bovenste bouwlaag. Vernieuwd houtwerk. Rechts, verhoogde toegang (vier treden) met nieuwe deur onder rondbogig bovenlicht. Klein witgekalkt bijgebouw onder zadeldakje met Vlaamse pannen (nok evenwijdig met straat) achterin de tuin.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda