erfgoedobject

Handelshuis De Noordzee

bouwkundig element
ID
79
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelshuis De Noordzee
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelshuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Opvallend maar niet zo bijzonder geslaagd handelshuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak afgelijnd door een attiek, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw met gebruik van versierende kleurrijke gevelsteen. Verticaliserende ordonnantie van de bovenbouw: hoekpilasters, en bredere middenpenant uitlopend in de postamenten van de vermelde attiek; verder ook gemarkeerde venstertravee in de spaarvelden afgewerkt met overstekende fries op kraagstenen. Borstweringen tussen bovenverdiepingen verrijkt met cartouches en opschrift: Huis/ gesticht/ ten jare/ 1825; gedecoreerde gevelplaat met huisnaam "De Noordzee" op de middenpenant.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Handelshuis De Noordzee [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.