erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 790   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/790

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve, naar verluidt een voormalige afspanning. Hoewel gedateerd 1789 op de deurlatei, is ze niet weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777), wel op de Atlas van de Buurtwegen (1841-1844), grosso modo in haar huidige vorm.

Van de oude kern rest alleen het woonhuis, ten zuidoosten van het erf, dat bereikbaar is via een inrijpoort in de zuidwestelijke vleugel aan straatzijde; de dienstgebouwen werden grondig vernieuwd.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw, de voorgevel voorzien van een recent bakstenen parement, de achtergevel volledig verbouwd. Oorspronkelijke muuropeningen in de eerste bouwlaag, in een late Lodewijk XV-stijl: getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen en sponningbeloop, en een gelijkaardige deur, voorzien van het oorspronkelijke houtwerk; bovenlicht met houten roedeverdeling, naïeve rococo-versieringen en hogervermelde datering.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/790 (Geraadpleegd op 14-07-2020)