Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang. Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945.

Inplanting van de kapel met ingang in de as van de noordwestelijke hoek van het perceel, dat deels verhard is, omzoomd door bomen en voorzien van aanplantingen, onder meer hagen. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels. Puntgevel voorzien van hoeksteunberen en schouderstukken. Korfboogvormige toegang met houten vleugeldeur voorzien van smeedijzeren hang- en sluitwerk en getraliede vensters; erboven, blinde spitsboognis, waarin gedenksteen met opschrift : "AAN DE H. MOEDER GODS/ KONINGIN DER WERELD/ HULP DER KRISTENEN/ TROOST IN NOOD". Oculus in top waarin glasraam met voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw. Trekbel rechts van ingang. Zijgevel doorbroken door spitsboogvensters waarin niet-figuratieve kleurrijke glas-in-loodramen. Aan achtergevel gedenksteen met inscriptie : "DEZE KAPEL WERD GEBOUWD/ IN 1945 DOOR DE BEVOLKING VAN/ SYSELE O.L.VROUW KONINGIN DER/ WERELD VOOR HARE BYZONDER/ BESCHERMIJNG OVER SYSELE/ GEDURENDE DEN WREDEN/ OORLOG 1940-1944".

Interieur. Bepleisterde en witgeschilderde binnenafwerking met afdekking door houten spitstongewelf voorzien van ijzeren trekkers; tegelvloer. Eenvoudig altaar op collonetten; centraal, grote rondboognis waarin gepolychromeerd beeld (piëta); erboven geschilderd opschrift : "ONZE LIEVE VROUW DER ARMEN EN BEDRUKTEN HEB MEDELIJDEN MET ONS". Vierlobmedaillons met geschilderde kruisweg. Boven ingang, schilderij met voorstelling van de kruisdraging van Christus door Hilaire Van Biervliet (Kortrijk, 1890-1981).
De kapel is voorzien van een ommegang bestaande uit vijf pijlerkapelletjes met puntdakje en driepasmotief waarin reliëfvoorstellingen van de zogznaamd  "Vijf Droevige Mysteries".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1945/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1945/143-144.
  • BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 80.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 22.
  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 12.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Kapelhof

De kapel is omgeven door een kapelhofje afgezoomd buxushaagjes en 4 leilindes langs de straatzijde. De kapel zelf wordt geflankeerd door twee gekandelaarde lindes.

Auteurs: Kinnaer, Anse