erfgoedobject

Kosterwoning van de parochie van Vivenkapelle

bouwkundig element
ID
79015
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79015

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige kosterwoning van de parochie van Vivenkapelle, gebouwd in neogotische stijl in 1870, zie datering in contrasterend metselwerk op uitgewerkte schoorsteenaanzet in de linkerzijpuntgevel. Keuze voor neogotische bouwstijl in aansluiting met het neogotische complex van kerk, pastorie en kloosters, dat in de jaren 1860 in Vivenkapelle werd gerealiseerd (zie Bradericplein 16A, 18, 20 en 22). Verankerde rode baksteenbouw onder gecombineerde pannen zadeldaken met uitgewerkt dakvenster. Breedhuis opgenomen in de lintbebouwing, uitgebouwd als combinatie van lijstgevel van twee traveeën links en een puntgevelrisaliet met Brugse travee. Segmentbogige vensteropeningen, korfboogdeur waarboven nis met Mariabeeld.

  • Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Dossier DW/00387 en Archief nummer 262.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kosterwoning van de parochie van Vivenkapelle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79015 (Geraadpleegd op )