erfgoedobject

Hoeve Hof ter Ede

bouwkundig element
ID
79024
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79024

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Ede
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Hof ter Ede", genoemd naar de gelijknamige waterloop in de buurt en in de volksmond gekend als een "Tempeliershof". Historische hoeve die minstens opklimt tot de 16de eeuw, zie aanduiding op de kaart van Pieter Pourbus van 1561-1571. Op het erf zijn resten van een omwalling bewaard. Langgestrekte hoeve met in de noordwestelijke hoek ingebouwd een ouder, hoger bestanddeel met mogelijk traditionele kern zoals onder meer kan blijken uit de (gecementeerde) rechter zijtrapgevel. Haaks hierop, een gele bakstenen dwarsschuur die in 1817 is opgetrokken, zie arduinen gedenksteen: "DEZEN BOUW IS GEMAEKT DOOR BEVEL / VAN PIETER GERBO EN ZIJN VROUWE / ALBERTINA THERESIA VANHAUTTE / MET HAERE TWEE ZUSTERS / MARIA FRANCISCA EN / ANGELINE VANHAUTTE / TEN JAERE 1817". In de langsgevel van de schuur, nabij de hoeken, zijn twee iets grotere bakstenen gemetseld met de letters "KB" en "SN"; een verklaring is niet gekend.

  • Archief Heemkundige Kring Sint-Kruis: losse documenten betreffende De Hoeve Musschoot, naar aanleiding van een bezoek aan het erf op 13/10/1990.
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, Brugge, 1970, p. 57.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof ter Ede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79024 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.