Langgestrekte hoeve Het Vagevier

Beschrijving

Monumentale langgestrekte hoeve "Het Vagevier" (zie historische kaarten) opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit een lang volume wagenhuis-schuur-stal-woonhuis, waarachter zich een nog langer (voornamelijk recent) schuur-stal-volume bevindt. Beide gebouwen bevinden zich evenwijdig met de straat, op een onverhard rechthoekig erf met huisweide aan straatkant. Ten oosten, een bakhuis en haakse recente loodsen.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt reeds een langwerpige vleugel (wellicht wagenhuis-schuur-stal-huis) weergegeven parallel met de straat, waarachter een kleiner volume. Op een kaart van 1801 wordt dezelfde samenstelling aangeduid. De gebouwen bevinden zich op een omhaagd erf, met ten westen een boomgaard, ten oosten een moestuin. Het kadaster geeft een belangrijke wijziging door in 1879, waarbij het lange volume wordt versmald of smaller wordt heropgebouwd, het bakhuis wordt gebouwd en het achterliggende volume wordt verlengd. Eind 20ste eeuw volgen nog belangrijke uitbreidingen van beide volumes: schuur wordt verlengd, volume met woonhuis wordt aan noordzijde (achtergevel) verbreed.

Langgestrekte hoeve, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) met één opklimmend dakvenster. Woonhuis bestaande uit vier traveeën van één bouwlaag + drie traveeën van anderhalve bouwlaag; beluikte, rechthoekige vensters, rechthoekige deur rechts. Links aansluitend, stalgedeelte met kleine rechthoekige muuropeningen; dwarsschuur met poort onder verhoogde dakoverstek en links daarvan drie steunberen, gedeelde staldeur waarboven een beeldnisje; uiterst links, het geïncorporeerde tweedelig wagenhuis met korfbogige poortopeningen. Bakhuis uit 1879, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met huis). Achterliggend schuur-stalvolume sterk gewijzigd.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling Vincent, nr. 49: Kaart 13de, 27ste, 28ste begin van de watering van den Broek (1801).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vivenkapelle (Sint-Kruis), 1879/5.
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, Brugge, 1970, p. 58-59.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda