Hoeve De Hoge Roker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Hoge Roker

Beschrijving

Begin-19de-eeuwse hoeve "De Hoge Roker" op een onverhard, met gras begroeid erf, bestaande uit een woonhuis ten noorden van het erf, waarachter een haaks bakhuis, en een lang volume van stallen en schuur haaks op de straat. De site is sinds de 15de eeuw bewoond en had een molenwal waarop zich de "Spyckers molen" bevond.

Rode bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, rood geschilderd schrijnwerk.

Witgekalkt boerenhuis met gepekte plint, vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met recente, grote dakkapel. Rechthoekige muuropeningen met bewaard 19de-eeuws schrijnwerk, beluikte vensters.

Schuurvolume haaks op de straat waarbij de combinatie van gele en rode baksteen wijst op verbouwingen; eenbeukige dwarsschuur met links geïncorporeerde stallen waarboven hooizolder met laaddeur onder puntgeveltje; zijpuntgevel aan de straat met versneden steunbeer en vijf in driehoek geplaatste luchtgleuven. Links aansluitend, lager stalvolume met kleine staldeuren en recente vensters; dichtgemetselde poort.

• CAFMEYER M. 1970: Sint-Kruis, oud en nieuw, Brugge, 57.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda