Hoeve De Vijf Stringen met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1903 door de toenmalige eigenaar, een landbouwer uit Damme, zie opschrift op jaartalsteen in het interieur: "IVO DE VLIEGHERE - WAUTERS 1903". Gelegen aan de erfoprit van de hoeve "De Vijf Stringen", die opklimt tot de 17de eeuw.

Bruine bakstenen kapel onder geknikt leien zadeldak. Puntgevel bekroond met smeedijzeren kruis; doorbroken met segmentbogige deuropening met dubbele houten deur. Blinde zijgevels met dakoverstek waaraan fraaie houten gootlijst. Achtergevel met ronde oculus. Eenvoudig interieur met natuurstenen vloer, houten spitstongewelf, geschilderde wanden. Gietijzeren hek sluit marmeren altaar af; plaasteren Mariabeeld, glazen stolpen, kandelaars. Opschrift aan voet altaar: "MARIA VOL GENADE WIL HEN NIET VERGETEN DIE DOLEN EN DE WEG WEL WETEN".

Hoeve "De Vijf Stringen" gaat terug tot de 17de eeuw, met een eerste weergave van de hoevesite in een ommeloper van de tweede helft van de 17de eeuw, waar de hoeve bestaat uit een woonstalhuis en haaks daarop een dwarsschuur. In toenmalige documenten wordt de hoeve omschreven als "een huys van plaisance met betimmerde hofstede ghenaempt de Vyf stringhen". Herhaaldelijke verbouwingen wijzigden de hoeve drastisch: nu ingedeeld in twee wooneenheden, met op de hoek van het oorspronkelijke woonstalhuis, een in 1926 aangebouwde woning in cottagestijl naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Oostende, 1888 - Brugge, 1974). De haakse schuur, in kern nog 17de-eeuws, is gerenoveerd tot woonhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vivenkapelle (Sint-Kruis), 1864/4, 1908/2, 1926/7, 1931/3, 1987/6.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Jonckheere, nr. 1255 - 1: Kaart van de Middelen Bruggeweg te Vivenkapelle (2de helft 17de E).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1438: Figuratieve kaart van hofsteden en landerijen in de watering van Moerkerke-Zuid-over-de-Lieve (secties 29, 30, 35, 42-44, 46-48), eigendom van baron della Faille d'Huysse te Gent, 74 x 97,5 cm, kopie 1832.
  • Rijksarchief Brugge, Bouwdossiers gemeente Sint-Kruis, dossier 1035/0358 (1925).
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, Brugge, 1970, p. 77.