Hoeve met losse bestanddelen Heeckenberch

Beschrijving

Historische hoeve "Heeckenberch", opklimmend tot de 17de eeuw, zie jaartalsteen "1616" boven voordeur boerenhuis met daaronder het wapenschild van de familie de Schieter de Beer, die volgens archivalische gegevens in 1614 de hoeve aankocht. De familie zou haar buitenverblijf in de opkamer gehad hebben.

Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen met groen geschilderd schrijnwerk. Boerenhuis opklimmend tot de 17de eeuw, en haaks daarop de 19de-eeuwse schuur, gelegen op groot rechthoekig erf met voorliggende huisweiden, afgezoomd van de straat met een haag.

Opvallend boerenhuis met laaghuis van drie traveeën en één bouwlaag + hooghuis van twee opkamertraveeën onder één doorlopend pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint.
Laaghuis met dubbelhuisstructuur, gekenmerkt door het familiewapenschild boven de deur, waarboven het jaartal "1616" en waaronder een Franse lelie; rechthoekige muuropeningen, deur met gedeeld bovenlicht, vensters wellicht oorspronkelijk hoger, tot voor kort met 19de-eeuws schrijnwerk en luiken (nu PVC). Opkamertraveeën op kelders met tongewelf, verkleinde keldergaten en rechthoekige vensters met roedeverdeling; vernieuwd dak. Linker zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen, wat mede wijst op de ouderdom van het gebouw. Rechts aansluitend, lage stal onder pannen zadeldak.

Haaks op het boerenhuis, rode bakstenen dwarsschuur met geïncorporeerde stallen. Schuur gebouwd circa 1830 ter vervanging van kleine, oudere gebouwen die toen afgebroken zijn. Rechthoekige poort onder verhoogde dakoverstek, rechthoekige stalvensters. Ten noorden, een 20ste-eeuwse uitbreiding van de schuur, zie andere baksteen.
Achter de schuur, vervallen bakstenen bakhuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan Sint-Kruis, sectie A, blad 2 (1834).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1438: Figuratieve kaart van hofsteden en landerijen in de watering van Moerkerke-Zuid-over-de-Lieve (secties 29, 30, 35, 42-44, 46-48), eigendom van baron della Faille d'Huysse te Gent, 74 x 97,5 cm, kopie 1832.
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis Oud en Nieuw, Brugge, 1970, p. 77
  • DE SCHIETERE DE LOPHEM A., Histoire de la famille de Schietere, in Tablettes des Flandres, recueil 9, Brugge, 1968.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda