Burgerhuizen, restant van eenheidsbebouwing

Beschrijving

Twee enkelhuizen, restanten van eenheidsbebouwing in oorsprong bestaande uit zes woningen, beeldbepalend in het straatbeeld. Woonhuizen van circa 1909 (zie kadasteronderzoek), opgetrokken door aannemer Colpaert (Oudenaarde).

Burgerhuizen van rode baksteen getypeerd door muurbanden van rode (nummer 63) en gele baksteen (nummer 67). Fraaie sgraffitopanelen met florale motieven in borstwering en spitsboognissen. De panelen vormen een zeldzame toepassing van sgraffito in zuidwest-Vlaanderen, voornamelijk voorkomend in grote steden zoals Brussel en Antwerpen.

Licht getoogde muuropeningen in spitsboognissen en spitsboogvormige muuropeningen, bewaard schrijnwerk. Nummer 63 met vernieuwde kroonlijst en pui onder ijzeren I-balk op de begane grond. Nummer 67, venstertravee oplopend in dakvenster met fraai houten open spant, tevens bewaarde houten kroonlijst op dito consooltjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Avelgem, 1909/10.
  • GODDEERIS J., DETAILLEUR W., De neogotiek in West-Vlaanderen, religie en architectuur, Ieper, 2001 p. 46 en 47.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie