Het Ganzenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Ganzenhof

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Ganzenhofstraat. Historische hoeve, zogenaamd "Het Ganzenhof", ontstaan in de 13de eeuw uit de belastingpachthoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Oudenaarde. Huidig gebouwenbestand met 18de-eeuwse kern, 19de-eeuwse schuur, zie jaarankers "18..9". Gebouwen reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), doch niet herkenbaar op Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Thans begeleidingscentrum "Feniks".

Losstaande bestanddelen, al dan niet beschilderde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Zuidelijke erftoegang, gemarkeerd door poortgebouw, aansluitend schuur met jaarankers in oostelijke zijpuntgevel. Ten noorden het woonhuis met sterk aangepaste voorgevel en recente uitbreiding achteraan. Oostelijke zijpuntgevel met vlechtingen en jaaranker "7". Ten oosten schuur met heiligennisje boven poort en ten westen stal getypeerd door vlechtingen in zuidelijke zijpuntgevel, bewaarde slieten en troggewelfjes.

• MARTIJN G., Van Scheldeburcht tot burchthof: een korte geschiedenis van het kasteel van Avelgem naar aanleiding van de heroprichting van "de poort", Avelgem, 2002, p. 7.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie