Sint-Jan-Berchmanscollege

Beschrijving

Sint-Jan-Berchmanscollege, schoolcomplex bestaande uit twee aan de straat gelegen moderne klassenvleugels, dieper in gelegen neogotische kapel en klassenvleugel (dwars op de straat), waarachter klassenvleugel uit de jaren 1950 (parallel aan de straat). Het complex wordt deels opgetrokken op gronden, vrijgekomen na afbraak van verschillende delen van het kasteel van Avelgem.

Neogotische gebouwen, opgetrokken in 1876, van rode baksteen getypeerd door versneden steunberen. Pannen en leien bedaking. Kapel geritmeerd door gekoppelde spitsboogvensters, verdiept in vensternissen. Bewaard schrijnwerk. Klassenvleugel met licht getoogde vensters in boogveld waarboven aflijnende getrapte fries. Bewaard schrijnwerk. Middenrisaliet oplopend in trapgevel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie