erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
79171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79171

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern; thans met 19de-eeuws uitzicht. De woning staat als rechthoekig volume reeds aangegeven op het primitief kadasterplan. Ze was toen in eigendom van bakker P. Haelemaerts.
Uitbreidingen van de woning komen er in 1862, een klein gebouw op het perceel wordt afgebroken en het hoofdvolume wordt uitgebreid met twee langgerekte vleugels die loodrecht op de bestaande woonst worden aangesloten. In 1884 en 1890 worden de in 1862 aangebouwde vleugels uitgebreid. In 1914 wordt er achteraan het perceel een klein volume bijgeplaatst.

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met bepleisterde en beschilderde gevel op arduinen plint, uitzonderlijk voor de gemeente Avelgem. Lijstgevel horizontaal geaccentueerd door doorlopende dorpels en waterlijst; eerste bouwlaag getypeerd door schijnvoegen. Rechthoekige muuropeningen met gaaf bewaard schrijnwerk (tevens behouden luiken op de eerste bouwlaag), op de tweede bouwlaag in een geprofileerde omlijsting. Vernieuwde kroonlijst. Houten vleugeldeur geflankeerd door pilasters onder entablement. Er zijn geen gegevens over het interieur bekend.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Avelgem, 1862/63, 1884/2 ,1890/4 en 1914/13.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208: Oorspronkelijk aanwijzende tabel, Avelgem, artikelnummers 849 en 850.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, (onuitgeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79171 (Geraadpleegd op )