School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Gebouwencomplex deels in gebruik door het Sint-Jan-Berchmanscollege, deels door kinderopvang zogenaamd "Viencentje".

Aan de straat gelegen vleugel van rode baksteen, naar ontwerp van A. Vandemeulebroucke (Middelkerke), gedateerd met gevelsteen "1954". Deurtravee oplopend in puntgevel, beeld van de Heilige Vincentius in boogvormige nis. Muurkapel toegewijd aan Ave Maria in noordelijke zijgevel. Haaks aangesloten kapel met spitsboogvormige vensters in zijgevel.

Twee dieper in gelegen vleugels, volgens bouwplan van 1964 en naar ontwerp van J.A. Dewulf (Ruiselede). Aanvankelijk drie bouwlagen, in 1967 verhoogd met één bouwlaag. Eén vleugel met klaslokalen evenwijdig aan de hoofdvleugel, één haaks erop aangesloten. Lijstgevels van bruine baksteen doorbroken door gevelbrede vensterpartijen onder platte daken.

• Gemeentelijk Archief Avelgem, Bouwaanvragen 874.1, nummer 54/022, 64/77, 67/20.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie