erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
792
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/792
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve onder zadeldak (Vlaamse pannen), gelegen op de hoek van de Brandbriefkruisstraat. De oude kern blijkt uit de aanduiding van een langgestrekte hoeve met dezelfde inplanting op de Ferrariskaart (1771-1777). In de Atlas van de Buurtwegen (1841-1844) is de hoeve uitgebreid met een haakse vleugel achteraan het erf, en voorzien van een bakhuis ertegenover.

Het huidige gebouw dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw: stijl- en regelwerk met lemen vullingen, waarvan de gebintconstructie door de pleisterlaag niet te onderkennen is. De westzijgevel en een gedeelte van de achtergevel (zijde Brandbriefkruisstraat) zijn versteend. Rechthoekige houten kozijnen, de vensters oorspronkelijk beluikt. De muuropeningen in de achtergevel zijn aangepast.

De haakse constructie achteraan het erf is recent.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/792 (Geraadpleegd op )