Parochiekerk Sint-Rochus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskerk

Beschrijving

Moderne georiënteerde zaalkerk met voorgeplaatste deels opengewerkte klokkentoren van 1956 naar ontwerp van G. Martijn (Avelgem). In het gemeentearchief bleef een bouwplan bewaard naar ontwerp van J. Cock (Kortrijk) dat licht afwijkt van het bestaande gebouw. Bedehuis gelegen in omhaagde kerktuin. Omlopend kerkpad.
Rode baksteenbouw op plint van kasseien, deels witbeschilderde klokkentoren. Leien zadeldaken. Schip van zeven traveeën geritmeerd door segmentbogige muuropeningen, lagere sacristie van twee traveeën. Westgevel doorbroken door drie glasramen in geveltop, voorgeplaatst portaal geflankeerd door twee segmentbogige muuropeningen met glas-in-loodvensters waaronder gevelsteen met opschrift "DOMUS DEI 1955". Oostgevel met kleine achthoekige muuropeningen. Klokkentoren met houten calvariekruis.

Mobilair.
Hoofdaltaar: gebeeldhouwd en gepolychromeerd neogotisch retabel.
Volgens de literatuur, aanwezigheid van houten, vermoedelijk 18de-eeuws beeld van de Heilige Rochus van Montepellier.

• Gemeentelijk Archief Avelgem, Bouwaanvragen 874.1, nummer 55/048.
  • ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Kortrijk II, Brussel, 1979, p. 21.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie