Neogotische pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Avelgem
Deelgemeente Kerkhove
Straat Brugstraat
Locatie Brugstraat 2, Avelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Avelgem (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Avelgem (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neogotische pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Brugstraat nummer 2. Merkwaardige neogotische pastorie opgetrokken ca. 1865, naar ontwerp van architect Antoine Verbeke (Brugge). De pastorie werd in 2004 gerestaureerd en gerenoveerd
De pastorie valt op door de tegenstelling van de traditionele planindeling van de 19de-eeuwse pastorie die in contrast staat met de uitzonderlijke decoratieve uitwerking van de gevel en het portaal. Traditioneel dubbelhuis met opvallende lijstgevel met schelpberaping. Schilddak bekleed met zwarte mechanische pannen. De hoeken worden gemarkeerd door schoorstenen.
Gedrukte spitsboogvensters waarin tweelicht met driepas. Benedenvensters afgeschermd door tralies uitlopend op leliemotief. De luiken volgen de vorm van de vensters (heden verdwenen). Opvallend voorgeplaatst bakstenen portaal. Arduinen trapje van vier treden.
Interieur. Traditionele dubbelhuisopstand met centrale gang geflankeerd door opeenvolgende salons. Links, dwars op de gang ingeplante steektrap, een typisch element voor de 19de-eeuwse pastorie, waarbij de trap steeds, al dan niet zichtbaar, in het midden van het huis, dwars op de gang wordt ingeplant, waardoor een T-structuur ontstaat. Heden is de trap zichtbaar vanuit de gang, maar was oorspronkelijk verborgen achter een deur.
Verschillende ruimtes met eenvoudige bepleisterde plafonds met lijstwerk. Op de begane grond eenvoudige neogotische houten schouwmantels en planken vloer. Behouden binnendeuren met briefpaneel.
Op de bovenverdieping eenvoudige marmeren schouwmantels.

  • ARCHIEF A.M.L.-BRUSSEL, plannenfonds K.C.M.L., provincie West-Vlaanderen, Kerkhove, parochiekerk Sint-Amandus.
  • DEVLIEGHER L., GOOSSENS M., Vensters in West-Vlaanderen, Tielt, 1980, zonder pagina

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, (onuitgeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brugstraat

Brugstraat (Avelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.