erfgoedobject

Neogotische pastorie

bouwkundig element
ID
79263
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79263

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Merkwaardige neogotische pastorie opgetrokken circa 1865, naar ontwerp van architect Antoine Verbeke (Brugge). De pastorie werd in 2004 gerestaureerd en gerenoveerd. De pastorie valt op door de tegenstelling van de traditionele planindeling van de 19de-eeuwse pastorie die in contrast staat met de uitzonderlijke decoratieve uitwerking van de gevel en het portaal. Traditioneel dubbelhuis met opvallende lijstgevel met schelpberaping. Schilddak bekleed met zwarte mechanische pannen. De hoeken worden gemarkeerd door schoorstenen.
Gedrukte spitsboogvensters waarin tweelicht met driepas. Benedenvensters afgeschermd door tralies uitlopend op leliemotief. De luiken volgen de vorm van de vensters (heden verdwenen). Opvallend voorgeplaatst bakstenen portaal. Arduinen trapje van vier treden.

Interieur. Traditionele dubbelhuisopstand met centrale gang geflankeerd door opeenvolgende salons. Links, dwars op de gang ingeplante steektrap, een typisch element voor de 19de-eeuwse pastorie, waarbij de trap steeds, al dan niet zichtbaar, in het midden van het huis, dwars op de gang wordt ingeplant, waardoor een T-structuur ontstaat. Heden is de trap zichtbaar vanuit de gang, maar was oorspronkelijk verborgen achter een deur.
Verschillende ruimtes met eenvoudige bepleisterde plafonds met lijstwerk. Op de begane grond eenvoudige neogotische houten schouwmantels en planken vloer. Behouden binnendeuren met briefpaneel.
Op de bovenverdieping eenvoudige marmeren schouwmantels.

  • Archief Afdeling Monumenten en Landschappen - Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie West-Vlaanderen, Kerkhove, parochiekerk Sint-Amandus.
  • DEVLIEGHER L., GOOSSENS M., Vensters in West-Vlaanderen, Tielt, 1980, z.p.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, (onuitgeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neogotische pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79263 (Geraadpleegd op 25-06-2021)