erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 793   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/793

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve, gelegen in de haakse bocht die de weg op deze plaats maakt, en reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas van de Buurtwegen (1841-1844). In hun huidige vorm dateren de gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw; resten van vakwerkbouw in de poort duiden op een oudere kern.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een poortgebouw in de zuidoostelijke vleugel; korfboogvormige bakstenen inrijpoort.

Woonhuis ten noordwesten, achteraan het erf: twee bouwlagen, voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen. De dienstgebouwen zijn sterk aangepast: de stal ten zuidwesten van het erf werd omgebouwd tot woning; het gebouw aan de overzijde was voorheen waarschijnlijk een dwarsschuur.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/793 (Geraadpleegd op 08-07-2020)