Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers en hoge haag. Ingeplant aan een smalle weg parallel aan het Donkmeer, volgens de Poppkaart van rond 1860 teruggaand op een onbebouwde voetwegel gekend als "Brielstraetje" leidende naar Uitbergen.

Rond de eeuwwisseling bij de toeristische uitbouw van het Donkmeer geleidelijk voorzien van villabouw, waarvan het merendeel nu ingericht is als horecazaak (zie ook Donklaan).

Achterin gelegen villa, gebouwd tijdens het interbellum in opdracht van Kamiel De Vos en Frans Goossens (zie kadasterarchief). In 1958 verbouwd naar bewaard ontwerp van architect Alphonse Burm (Berlare) voor de familie Nicque. Verzorgd gebouw met verspringende plattegrond en naar het Donkmeer georiënteerde voorgevel. Aanvankelijk slechts verhoogde begane grond met garage en kelderverdieping, in 1958 verhoogd met tweede verdieping onder snijdend schild- en zadeldak (kunstleien) met dakoverstek. Opgetrokken in cottage- of Normandische stijl, met typerend baksteenmetselwerk verrijkt met Euvillesteen voor hoekkettingen, deur- en vensteromlijstingen en sokkel in breuksteen. Materialen behouden maar metselwerk wit overschilderd. Markante centrale verdiepte inkompartij met brede korfboogvormige voordeur aan een klein terras en uitwaaierende hoge trap. Links uitspringend erkervenster hogeropgaand in een puntgevel. Rechthoekige vensters met kleinhouten voorzien van kleine houtkleurige luiken.

• Gemeentearchief Berlare, Overmere, 874.1, Bouwvergunningen 1957, 1958 (108-155).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena