erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID: 79382   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79382

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Villa aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers en hoge haag. Ingeplant aan een smalle weg parallel aan het Donkmeer, volgens de Poppkaart van rond 1860 teruggaand op een onbebouwde voetwegel gekend als "Brielstraetje" leidende naar Uitbergen.

Rond de eeuwwisseling bij de toeristische uitbouw van het Donkmeer geleidelijk voorzien van villabouw, waarvan het merendeel nu ingericht is als horecazaak (zie ook Donklaan).

Achterin gelegen villa, gebouwd tijdens het interbellum in opdracht van Kamiel De Vos en Frans Goossens (zie kadasterarchief). In 1958 verbouwd naar bewaard ontwerp van architect Alphonse Burm (Berlare) voor de familie Nicque. Verzorgd gebouw met verspringende plattegrond en naar het Donkmeer georiënteerde voorgevel. Aanvankelijk slechts verhoogde begane grond met garage en kelderverdieping, in 1958 verhoogd met tweede verdieping onder snijdend schild- en zadeldak (kunstleien) met dakoverstek. Opgetrokken in cottage- of Normandische stijl, met typerend baksteenmetselwerk verrijkt met Euvillesteen voor hoekkettingen, deur- en vensteromlijstingen en sokkel in breuksteen. Materialen behouden maar metselwerk wit overschilderd. Markante centrale verdiepte inkompartij met brede korfboogvormige voordeur aan een klein terras en uitwaaierende hoge trap. Links uitspringend erkervenster hogeropgaand in een puntgevel. Rechthoekige vensters met kleinhouten voorzien van kleine houtkleurige luiken.

  • Gemeentearchief Berlare, Overmere, 874.1, Bouwvergunningen 1957, 1958 (108-155).

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79382 (Geraadpleegd op 01-10-2020)