Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve en geboortehuis van Honoré Coppieters (1874-1947), bisschop van Gent, zie arduinen gedenksteen geplaatst in 1974, rechts naast de deur. Deels gekasseid erf aan de straatkant afgesloten door haag met ijzeren voetgangershek tegenover de voordeur en met ijzeren inrijhek opzij. Teruggaand op een landbouwsite met losse bestanddelen die reeds in 1845 eigendom was van de familie Coppieters. Volgens kadastergegevens vergrootten zij het haaks op de straat ingeplante boerenhuis een eerste maal in 1845. In 1876 herbouwden ze de woning parallel aan de straat, met incorporatie van een rest van het vroegere boerenhuis.

Eind-19de-eeuws boerenburgerhuis met dubbelhuisopstand, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (zwarte mechanische pannen). Stijlvolle bakstenen lijstgevel beëindigd door hoofdgestel met overhoekse baksteenfries en geprofileerde kroonlijst op uitgesneden modillons. Steekboogvormige vensters met persiennes met vernieuwd schrijnwerk. Gelijkaardige deur in arduinen omlijsting op neuten. In zijtopgevels, rondboogvormige zoldervensters. Achteraan, haaks op het huis, aanbouwsel van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht straat, pannen) en lessenaarsdak als rest van het oudere boerenhuis. Voortgaande op kaartmateriaal en interieurelementen (afgeronde binnentrap in zwart gesinterde baksteen en lambrisering in Delftse tegels) mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.

Haaks op de straat, bakstenen dienstgebouw van acht traveeën met schuur en stallen onder zadeldak (pannen) op schoorwerk. Volgens kadastergegevens in kern minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw, maar bouwsporen wijzen op verschillende latere aanpassingen. Getoogde staldeuren, rechthoekige inrijpoort met voetgangersdeurtje. Windveer aan straatpuntgevel met verzorgd houtsnijwerk. Op binnenerf pittoresk gepolychromeerd vogelhuisje in cementrustiek.

• Prentbriefkaartencollectie de heer D. De Block, Overmere.
  • Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE SUTTER F. 1986: Boerenzoon van Overmere werd bisschop (Monseigneur Coppieters), Heemkundige Kring Overmere IV.2, 34-43.
  • s.n. 1957: Zijne Hoogwaardige Excellentie Monseigneur Coppieters in het Overmere van zijn tijd (1874-1947), Het Volk 8 december (krantenknipsels), Documentatiecentrum Heemkundige kring Overmere.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

Het haaks op de straat ingeplant bakstenen dienstgebouw van acht traveeën met schuur en stallen werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouwwoning (nummer 39).

Auteurs: Jacobs, Els