erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
79390
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79390

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis met rechts aanleunende lage garage, aansluitend bij omlopende tuinmuur aan de hoek bij de Onze-Lieve-Vrouwstraat, naar ontwerp van architect M. Hocepied (Moeskroen) van 1922. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel van gele baksteen op arduinen sokkel met getraliede, rechthoekige kelderopeningen. Gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor horizontale banden, rechthoekige venster- en deurconstructies, en ornamenten. Houten gootlijst op schoorstukken, rechts onderbroken door een hoekrisaliet van twee traveeën uitlopend op trapgevel bekroond met het driehoekige fronton van het rondbogige zoldervenster. Bakstenen dambordversiering voor de verdiepte borstwering van de twee bovenvensters links; herhaald in het boogveld van de deurvensters met balustrade, op de tweede bouwlaag van het risaliet. Rechts zijpuntgevel van rode baksteen. Garage onder aanleunend lessenaarsdak; korfboogpoort met sluitsteen, imposten en kleine arduinen schamppalen. Tuinmuur verlevendigd met muurvlakken onder aflijnend korfboogfries.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De aanpalende garage en omgevende tuinmuur zijn verdwenen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79390 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.