erfgoedobject

Klooster en school van de broeders Xaverianen

bouwkundig element
ID
79396
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79396

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig klooster en school van de Broeders Xaverianen uit de jaren 1920, zie beeld Franciscus Xaverius boven het schoolportaal. Markerend gebouw door de verzorgde wederopbouwarchitectuur van het langgestrekte geelbakstenen volume onder pannen zadeldaken. Links, kloostergebouw op L-vormige plattegrond, in de oksel vierkante (trap?)toren onder tentdak Haakse vleugel met wolfseind. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonnen latei, bewaard houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling. Rondboogportalen in een verdiepte omlijsting, bij de school in een vooruitspringend volume met bekronende puntgevel. Boven laatst genoemd portaal, rondboognis waarin witgeschilderd halfverheven beeld van Franciscus Xaverius als missionaris. Nu in gebruik voor de gemeentediensten.

  • BAELDE G., Bijdrage tot de geschiedenis van het ontstaan van de parochie en van de eerste kerk van Houthulst, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 24 (iconografie).

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster en school van de broeders Xaverianen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79396 (Geraadpleegd op )