Gedenksteen voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment van de Eerste Wereldoorlog

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Houthulst
Deelgemeente Houthulst
Straat Markt
Locatie Markt zonder nummer, Houthulst (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Houthulst (adrescontroles: 08-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Houthulst (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenksteen voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment van de Eerste Wereldoorlog

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

4e-Liniestraat z.nr./ 7e-Artilleriestraat. Gedenksteen voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment van de Eerste Wereldoorlog. Herinnert net als de benaming 7e-Artilleriestraat aan de artilleriesteun van genoemde regimenten bij de definitieve herovering van het "Bos van Houthulst" op 28 september 1918. Oprichtingsjaartal niet bekend.
Driezijdig bakstenen podium dat aan de zijkanten afgezet is met laag dito muurtje. Hardstenen gedenkplaat opgebouwd uit drie panelen.
Op het linkse paneel staat in bronzen letters: "1A ANTWERPEN IJZER KLERKEN KORTEMARK", op het middenpaneel: "REGIS ULTIMA RATIO, 7A PRO PATRIA, ANTWERPEN IJZER BOS VAN HOUTHULST 1914-1918", en op het rechterpaneel: "13A KLERKEN KORTEMARK".
Verzorgd perk afgeboord door hoge gekleurde beukenhaag.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen. Deel 2, Brugge, 1995, p. 133.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van 4e-Liniestraat

Houthulst (Houthulst)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Gedenksteen voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment van de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79400 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.