erfgoedobject

Gedenksteen voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment van de Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
79400
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79400

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenksteen voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment van de Eerste Wereldoorlog. Herinnert net als de benaming 7e-Artilleriestraat aan de artilleriesteun van genoemde regimenten bij de definitieve herovering van het "Bos van Houthulst" op 28 september 1918. Oprichtingsjaartal niet bekend.

Driezijdig bakstenen podium dat aan de zijkanten afgezet is met laag dito muurtje. Hardstenen gedenkplaat opgebouwd uit drie panelen.
Op het linkse paneel staat in bronzen letters: "1A ANTWERPEN IJZER KLERKEN KORTEMARK", op het middenpaneel: "REGIS ULTIMA RATIO, 7A PRO PATRIA, ANTWERPEN IJZER BOS VAN HOUTHULST 1914-1918", en op het rechterpaneel: "13A KLERKEN KORTEMARK".
Verzorgd perk afgeboord door hoge gekleurde beukenhaag.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen. Deel 2, Brugge, 1995, p. 133.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenksteen voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment van de Eerste Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79400 (Geraadpleegd op 19-06-2021)