Standbeeld ontworpen door Pierre Devos

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Houthulst
Deelgemeente Houthulst
Straat Markt
Locatie Markt zonder nummer, Houthulst (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Houthulst (adrescontroles: 08-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Houthulst (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Standbeeld ontworpen door Pierre Devos

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2010.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Standbeeld voor de burgerlijke en de militaire doden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Houthulst staat langs de Markt (7de Artilleriestraat), op een grasperk in het verlengde van het Markthuis en vlakbij de kerk. In het centrum van Houthulst staan vele militaire oorlogsgedenktekens.

Historische beschrijving

De oprichting van dit oorlogsgedenkteken dateert van 1946. Het beeld werd ontworpen door Pierre Devos en werd gegoten door de gebroeders Batardy uit Brussel.

Door de houding van hoofd, armen en benen symboliseert "De stervende man" het troosteloze in vereniging met de dood. De haag van buxus is zowel een teken van zege als van vergankelijkheid. Oorspronkelijk lag het beeld op een zware rechthoekige sokkel met bruine geglazuurde tegels bekleed, geplaatst op een bakstenen platform met drie treden en bovenaan afgewerkt met een hardstenen plaat. Het gedenkteken werd in 1993 gerestaureerd (Studiebureau Ir. G. Verschave - Sint-Andries-Brugge) en aannemer NV Coudron – Ieper). De bruine tegels werden vervangen door Italiaans marmer, het bakstenen platform door Franse witsteen.

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Houthulst staat opgesteld in een grasperk nabij het Markthuis. Vlakbij het gedenkteken staan 2 vlaggenmasten.

Op een platform uit Franse witsteen in de vorm van een kruis en in meerdere niveaus aangelegd en afgewerkt met buxushaagjes, staat een zware rechthoekige sokkel bekleed met bruin, gevlamd Italiaans marmer. Daarop is het bronzen beeld van een bijna naakte liggende man geplaatst. Tegen voor- en achterzijde van de sokkel hangen 2 bronzen platen.

Op de voorkant: 'Houthulst aan zyn helden 1914-1918', de namen. Op de achterkant: 'Houthulst aan zijn helden 1940 1945 Martelaren der Concentratiekampen', de namen, 'Gesneuvelden', de namen, 'Burgerlijke slachtoffers', de namen. Alle namen zijn ongeveer alfabetisch gerangschikt.

Hoogte 209 x Breedte 119 x Diepte 827 cm

Uitvoering: P. Devos, Batardy Frères, Bruxelles. Studiebureau Ir. G. Verschaeve St.-Andries-Brugge. Aannemer n.v. Coudron Ieper. Gerestaureerd in 1993. De Burgemeester Frans Breyne. De Secretaris Jocelyne Schacht (gesigneerd)

  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918. S.l., Eigen Beheer, 2002.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.
  • PAS W. & G., Biografisch lexicon plastische kunst in België. Schilders, beeldhouwers, grafici. 1830 – 2000. Antwerpen, De Gulden Roos, 2000.
  • PIRON P., De Belgische beeldende kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw. Brussel, Art in Belgium, 1999.

Bron: Beschermingsdossier DW002435 (2009)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2009

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Houthulst

Houthulst (Houthulst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.