Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Houthulst
Deelgemeente Houthulst
Straat Beukhoutstraat
Locatie Beukhoutstraat zonder nummer, Houthulst (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Houthulst (adrescontroles: 08-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Houthulst (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringna WO II
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Beukhoutstraat z.nr./ 22e-Linieplein/ Klerkenstraat. Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment, herinnerend aan het eindoffensief van 28 september 1918 bij het "Bos van Houthulst". Ook het pleintje waarop het gedenkteken - onthuld in 1946 - uitgeeft is genoemd naar het 22ste Linieregiment.
Monument van blauwe hardsteen, uitgevoerd door de gebroeders van Herreweghe (Gent, gesigneerd). Rondom het monument, laag ijzeren hekwerk.
Naar boven toe verjongende vierkante zuil op vierkante sokkel, piramidaal afgewerkt. Op de zuil, afbeelding van een zwaard met de punt naar beneden, voorts een bronzen palmtak met een lauwerenkrans en twee helmen, en de getallen "2" en "22". Voorts drie banderollen met de tekst "1914 - HAUTHEM STE MARGUERITE -1918 YSER-CLERCKEN-ANVERS", uitgevoerd in vlakreliëf. Op de sokkel is "22E" in reliëf.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen. Deel 2, Brugge, 1995, p. 129-130.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Beukhoutstraat

Beukhoutstraat (Houthulst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.