erfgoedobject

Lourdesgrot in het Rotsebos

bouwkundig element
ID: 79413   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79413

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eugène de Grootelaan z.nr. Lourdesgrot in het z.g. "Rotsebos" o.m. met sparren, rode beuk, esdoorn, acacia en eiken.

De grot in het "Rotsebos" werd aanvankelijk in 1880 (volgens Gids voor Vlaanderen echter reeds in 1873) door mevrouw Cassiers ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes opgericht. Volgens genoemde gids zou het de eerste grot in België gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zijn. Wellicht werd het "Rotsebos" met de Lourdesgrot net als de rest van het "Bos van Houthulst" vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 heropgebouwd.

Het bos is toegankelijk via de z.g. Rotsewegel, aan de straatzijde gemarkeerd door witgeschilderde betonnen palen. Langs deze wegel, een drietal kapelletjes op ijzeren paal, Mariale beeldjes, o.m. met volgende opschriften: "OLV VAN FATIMA BESCHERM ONS AVE MARIA UIT DANK", "OLV VAN BIJSTAND UIT DANK 1936" en "HART VAN MARIA BVO".
Tevens een aantal ommegangkapelletjes uit de jaren 1960: roodbakstenen kapelletjes met rondboognis waarin bas-reliëfs van keramiek (gesigneerd M. Mollion) met Mariale thematiek, o.m. de "Zeven Weeën" en de "Vijftien Mysteries" waarvan de uitbeelding in keramiek.
Centraal in het bos: Lourdesgrot met inscriptie "STEEN UIT DE ROTS VAN LOURDES (FR)" rond vooruitstekende steen, beschilderd beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in nis, met daarrond bidplaats met banken. Aan de achterzijde is de grot begroeid. Links voor de rots, arduinen bak met kraantjes waarboven dito muurtje met opschrift: "GAAT DRINKEN AAN DE FONTEIN EN ER U WASSEN" (gesigneerd Gesquière, Houthulst), rechts hiervan hekwerk met arduinen pijler waarop opschrift "MARIA".

Dit is West-Vlaanderen. Steden-gemeenten-bevolking, Brussel, deel I, 1959, p. 572-576 (iconografie).
BAELDE G., Bijdrage tot de geschiedenis van het ontstaan van de parochie en van de eerste kerk van Houthulst, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 28 (iconografie).
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, s.l., s.d.
VANDEPUTTE O., Gids voor Vlaanderen. Toeristische en culturele gids van de Vlaamse gemeenten, Tielt, 1995, p. 565.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Vanneste, Pol, Missiaen, Halewijn


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Lourdesgrot in het Rotsebos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79413 (Geraadpleegd op 20-05-2019)