Bovengrondse Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog ()

Bovengrondse Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog, deel uitmakend van de eerste Duitse linie van de "Flandern II Stellung" op de heuvelrug Geluveld-Staden-Klerken. Betonconstructie op rechthoekig grondplan, aan de randen licht afgerond dak. Het beton werd aan de zuidwestkant gegoten tegen rijshout, zie onregelmatige structuur, aan de andere zijden tegen een houten bekisting. Opening in de zuidwestzijde.

Aan de noordoostkant, richel met eronder meerdere vensteropeningen. Binnenin twee ruimtes uitmondend in een gang, waar de vensteropeningen op uitgeven.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79443 (geraadpleegd op ).


Duitse bunker Neerloopstraat (Houthulst - WOI) ()

Bovengrondse betonnen militaire constructie bij woning Neerloopstraat 1, nabij het gehucht Terrest, op circa één kilometer ten noorden van Houthulst. De constructie staat op de zogenaamde hoogte van Terrest. De omgeving is vrij landelijk.

Historische achtergrond

Duitse constructie, op een hoogte opgetrokken, met borstwering en mangat. De constructie kon zodoende als mitrailleurpost (vanaf de richel) en observatiepost (vanaf het mangat) fungeren. De bunker behoorde tot de eerste lijn van de Flandern II Stellung. Deze stelling was samengesteld uit talrijke bunkers, die tijdens het Eindoffensief echter onderbezet waren door een tekort aan manschappen. Tegelijk kon deze muur van bunkers de troepen van de meer westelijke stellingen – de Preussenstellung' en Bayernstellung - opvangen bij een mogelijke terugtrekking.

De Flandern II – Stellung 1 zou hardnekkig verdedigd worden en haar efficiëntie bewijzen tegen de Belgische aanvallers. Ze kon verhinderen dat de Belgen op 28 september en de dagen erna hun voorgeschreven doeleinden bereikten.

Bij dit huis werd de stichtingssteen van de eerste kerk van Houthulst uit 1858 teruggevonden, die er als drempel gebruikt werd. Deze steen werd in december 2004 naar de kerk teruggebracht.

Beschrijving

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan. Het beton is aan de zuidwestkant gegoten tegen rijshout, aan de andere kanten tegen een houten bekisting. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers en ijzeren balken, die her en der te zien zijn. Het dak is aan de randen lichtjes afgeschuind.

Aan de zuidwestelijke zijde is één deuropening zichtbaar. Aan de noordoostelijke zijde is er een richel, met eronder verschillende vensteropeningen. Binnenin zijn er twee ruimtes, die aan de noordoostelijke zijde uitmonden in een gang, waar de vensteropeningen op uitkomen. In de noordelijke hoek is een mangat in het plafond. Er zijn tevens verschillende nissen en uitsparingen in de muren binnenin aanwezig, evenals kleinere openingen in het plafond.

  • BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.

Bron: WOI Relict (1203): Duitse bunker Neerloopstraat (Houthulst - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195994 (geraadpleegd op ).