erfgoedobject

Gemeentehuis van Houthulst

bouwkundig element
ID
79450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79450

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentehuis van 1935-1936 (inhuldiging op 27 september 1936) naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Het gemeentehuis werd gebouwd na de herkenning van Houthulst als onafhankelijke gemeente in 1928.

Tweebeukig geelbakstenen gemeentehuis onder (kunst)leien zadeldaken, de zijde naar de kerk toe is geaccentueerd door een risaliet oplopend in puntgevel met aandak en een veelzijdige hoektoren onder opengewerkte leien spits met windwijzer. Oorspronkelijk telde het gebouw slechts één beuk onder pannen zadeldak, de tweede beuk dateert wellicht van na de Tweede Wereldoorlog.

Referentie aan de wederopbouwarchitectuur, zie inslag van de regionale baksteenarchitectuur en van de neo-Vlaamse renaissance. Kruis-, klooster- en bolkozijnen van similisteen en onder getoogde ontlastingsbogen. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling, deels ingevuld met glas in lood. De beluiking van de benedenvakken, oorspronkelijk groen- en witbeschilderd is slechts gedeeltelijk bewaard.

Boven het rondboogportaal, gedenkplaat refererend aan de krijgsverrichtingen van 1914-1918 en aan het eindoffensief van 28 september 1918 rond het "Bos van Houthulst": wapenschild met bovenaan opschrift "1914-1918" en twee gekruiste degens, en onderaan vijf gekleurde dennenbomen.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 57-59 (o.m. iconografie).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van het gemeentehuis is een beige gedenkplaat bevestigd voor 1914-1918. Voorstelling van wapenschild met onderaan vijf dennenbomen en bovenaan twee gekruiste degens.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Houthulst [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79450 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.