Gemeentehuis van Houthulst

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Houthulst
Deelgemeente Houthulst
Straat Terreststraat
Locatie Terreststraat 2, Houthulst (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Houthulst (adrescontroles: 08-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Houthulst (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Houthulst

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiegemeentehuizen
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Terreststraat nr. 2/ 23e-Liniestraat. Gemeentehuis van 1935-1936 (inhuldiging op 27 september 1936) naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Het gemeentehuis werd gebouwd na de herkenning van Houthulst als onafhankelijke gemeente in 1928.
Tweebeukig geelbakstenen gemeentehuis onder (kunst)leien zadeldaken, de zijde naar de kerk toe is geaccentueerd door een risaliet oplopend in puntgevel met aandak en een veelzijdige hoektoren onder opengewerkte leien spits met windwijzer. Oorspronkelijk telde het gebouw slechts één beuk onder pannen zadeldak, de tweede beuk dateert wellicht van na de Tweede Wereldoorlog.
Referentie aan de wederopbouwarchitectuur, cf. inslag van de regionale baksteenarchitectuur en van de neo-Vlaamse renaissance. Kruis-, klooster- en bolkozijnen van similisteen en onder getoogde ontlastingsbogen. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling, deels ingevuld met glas-in-lood. De beluiking van de benedenvakken, oorspronkelijk groen- en witbeschilderd is slechts gedeeltelijk bewaard.
Boven het rondboogportaal, gedenkplaat refererend aan de krijgsverrichtingen van 1914-1918 en aan het eindoffensief van 28 september 1918 rond het "Bos van Houthulst": wapenschild met bovenaan opschrift "1914-1918" en twee gekruiste degens, en onderaan vijf gekleurde dennenbomen.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 57-59 (o.m. iconografie).

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van het gemeentehuis is een beige gedenkplaat bevestigd voor 1914-1918. Voorstelling van wapenschild met onderaan vijf dennenbomen en bovenaan twee gekruiste degens.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Marchand, Sofie (21-04-2017 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Terreststraat

Terreststraat (Houthulst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.