Gemeentehuis van Houthulst

Beschrijving

Gemeentehuis van 1935-1936 (inhuldiging op 27 september 1936) naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Het gemeentehuis werd gebouwd na de herkenning van Houthulst als onafhankelijke gemeente in 1928.

Tweebeukig geelbakstenen gemeentehuis onder (kunst)leien zadeldaken, de zijde naar de kerk toe is geaccentueerd door een risaliet oplopend in puntgevel met aandak en een veelzijdige hoektoren onder opengewerkte leien spits met windwijzer. Oorspronkelijk telde het gebouw slechts één beuk onder pannen zadeldak, de tweede beuk dateert wellicht van na de Tweede Wereldoorlog.

Referentie aan de wederopbouwarchitectuur, zie inslag van de regionale baksteenarchitectuur en van de neo-Vlaamse renaissance. Kruis-, klooster- en bolkozijnen van similisteen en onder getoogde ontlastingsbogen. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling, deels ingevuld met glas in lood. De beluiking van de benedenvakken, oorspronkelijk groen- en witbeschilderd is slechts gedeeltelijk bewaard.

Boven het rondboogportaal, gedenkplaat refererend aan de krijgsverrichtingen van 1914-1918 en aan het eindoffensief van 28 september 1918 rond het "Bos van Houthulst": wapenschild met bovenaan opschrift "1914-1918" en twee gekruiste degens, en onderaan vijf gekleurde dennenbomen.

• LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 57-59 (o.m. iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van het gemeentehuis is een beige gedenkplaat bevestigd voor 1914-1918. Voorstelling van wapenschild met onderaan vijf dennenbomen en bovenaan twee gekruiste degens.