Beschrijving

Bewaarde 19de-eeuwse hoeve, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Aan de straat gelegen hoeve met losstaande bestanddelen onder zadeldaken (rode pannen), met L-vormige opstelling.

Erftoegang met ijzeren hekken tussen (natuur)stenen pijlers, geflankeerd door lindebomen, rechts met kapelletje.

Ten noorden van het erf, 19de-eeuws boerenhuis met aansluitende stalvleugel. Licht getoogde muuropeningen, deur met bewaard fijn uitgewerkt bovenlicht. Rechter zijgevel met keldervenstertjes, wat wijst op opkamer en mogelijk ook oudere kern. Links, bij het huis aansluitende stalling met laadvenster onder overkragend zadeldakje. Rechts, tuin met Mariagrotje. Achter het huis, nutsgebouw uit de jaren 1920.

Ten westen van het erf, langgestrekte 19de-eeuwse dwarsschuur, rechts met (aardappel)kelder en twee korfbogige wagenhuispoorten.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn