erfgoedobject

Duitse betonnen militaire post

bouwkundig element
ID
79476
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79476

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen constructie in tuin achter woning Iepersteenweg 75, bij het gehucht 'Zandhoek', op circa 5800 meter ten westen van Houthulst en op circa 2500 meter ten noordoosten van Merkem. Op 250 meter ten noordwesten liggen nog een vrij intacte Duitse bunker en de restanten van minimum twee Duitse betonnen militaire posten. De omgeving is vlak en vrij landelijk.

Historische achtergrond

Ten westen van de weg Woumen – De Kippe waren ter hoogte van de Zandhoek en kilometerpaal 14 stellingen uitgebouwd, met Unterstände en mitrailleurposten, die in feite deel uitmaakten van de Brabantlinie, zeg maar de Duitse 1ste linie. Iets ten zuiden van deze constructies was een aftakking van de smalspoorweg die de huidige provinciebaan volgde en hier aftakte richting Luighem en de Drie Grachten.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie, waarvan het dak verwijderd is. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostkant zijn een deur- en een vensteropening (met schuine wanden). Binnen zijn diverse uitsparingen aanwezig.

  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.

Bron: WOI Relict (1597): Duitse betonconstructie Iepersteenweg 75 (Houthulst - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Duitse militaire post

  • Is gerelateerd aan
    Restanten van twee Duitse militaire posten

  • Is deel van
    Iepersteenweg (Jonkershove)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Duitse betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79476 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.