Wederopbouwhoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve. Achter de hoeve is gedeeltelijk de vrij ruime omwalling van de vooroorlogse hoeve bewaard zie kaart Ph. Vandermaelen (circa 1850). In de jaren 1920 wordt de optie genomen om de oude omwalde site te verlaten en de hoeve aan de straat herop te bouwen. Hoeve met losstaande bestanddelen U-vormig rondom geasfalteerd erf gerangschikt.

Ten westen van het erf, naar de straatzijde gericht boerenhuis van vijf traveeën en opkamer van twee traveeën onder verhoogde nok. De linker twee traveeën met bekronende tuitgevel met vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen onder kleine ontlastingsbogen en verdiept in korfboognissen. Bewaarde beschilderde houten kozijnconstructies met kleine roedeverdeling en beluikte benedenvakken. Getraliede kelderraampjes. Erfgevel eveneens met bewaard houtwerk, en aangebouwd klein bakhuis ter hoogte van de rechter travee.

Ten noorden van het erf, dwarsschuur met links wagenhuisvolume, markerende hoge poort en steunberen.

Ten zuiden van het erf, stalling met laadvensters als tuitgevel.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn