Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog. Volgens Duitse militaire stafkaarten gaat het om een zogenaamde 'Understand' die deel uitmaakte van de "Roonehoek-Riegel". Deze 'Riegel' of stelling was ontworpen om het dorpscentrum van Houthulst waar talrijke militaire installaties gelegen waren te beschermen tegen een geallieerde opstoot vanuit het zuiden.
Halfondergrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan. Het beton werd gegoten tegen een houten bekisting. Gebogen dak dat aan de zuidkant een voltreffer te verwerken kreeg (later dichtgemaakt). Deuropening aan de oostzijde, vensteropening aan de zuidzijde. Binnenin rechthoekige ruimte met effen plafond. Diverse haken, ijzers en uitsparingen.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2006: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79485 (geraadpleegd op ).
Halfondergrondse betonnen constructie in tuin achter woning Merkemstraat nummer 8, op 3800 meter ten noordoosten van het dorpscentrum van Merkem en op 700 meter ten westen van het Jonkershove. De omgeving is licht glooiend en bebouwd.
Volgens Duitse militaire stafkaarten gaat het om een Unterstand die deel uitmaakte van de zogenaamde Roonehoek-Riegel. Deze Riegel (dwarsstelling) was speciaal ontworpen om het dorpscentrum van Houthulst en de talrijke militaire installaties er omheen, te beschermen tegen een doorstoot vanuit het zuiden. Op het gehucht Jonkershove, iets ten oosten van deze constructie, was een Duitse 'Lichtcentrale' aanwezig.
Halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 610 x 400cm. Het dak is gebogen en heeft aan de zuidkant een voltreffer te verwerken gekregen, die werd dichtgemaakt. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn geen wapeningsijzers te zien.
Aan de oostkant zit een deuropening (minimum H. 115 x Br. 60 x D. 68cm), aan de zuidkant een vensteropening (H. 58 x Br. 65cm), die schuin naar links en naar beneden afloopt.
Binnen is een rechthoekige ruimte met een effen plafond (ondanks het gebogen dak). Er zijn diverse haken, ijzers, nagels en allerhande uitsparingen zichtbaar.
Bron: WOI Relict (1186): Duitse betonconstructie Merkemstraat 8 (Merkem - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195983 (geraadpleegd op ).