Teksten van Heilig Hartbeeld

Heilig Hartbeeld ()

Aan de hoek met de Jonkershovestraat, Heilig Hartbeeld als gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaten voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers weggenomen. Recent vernieuwde bakstenen sokkel en gedenkplaten met inscriptie "JONKERSHOVE AAN ZIJN SLACHTOFFERS VAN BEIDE OORLOGEN" en de namen van de slachtoffers.

• JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 440-441.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

H. Hart-beeld burgerlijke en militaire doden (Jonkershove - WOI-WOII) ()

De Sint-Jozefskerk van Jonkershove, met kerkhof, is gelegen langs de Mgr. Schottestraat, op de hoek met de Jonkershofstraat. Op de hoek van het kerkhof staat het gedenkteken ter herinnering aan de oorlogsdoden. Op het kerkhof staat een heldenhuldezerk, links van de kerk.

Historische achtergrond

De gedenkplaten ter herinnering aan de doden van de Eerste Wereldoorlog werden door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog weggenomen.

Meer recent werd een nieuwe gedenkplaat met een nieuwe tekst aangebracht ter vervanging van de vorige drie witmarmeren platen met centraal 'Jonkershove aan het Heilig Hart van Jezus door het Onbevlekt Hart van Maria'.

E.H. Camille Duron werd geboren in Jonkershove in 1884. Hij was hulpaalmoezenier bij het 3de Linieregiment. Op 2 of 3 mei 1915 stierf hij te Steenstrate. Hij werd oorspronkelijk begraven te Lizerne (Zuidschote) en later gerepatrieerd naar het kerkhof van zijn geboortedorp. Ook op dit lokale gedenkteken voor de oorlogsdoden (Heilig Hart) wordt hij herdacht.

Beschrijving

Op een verhoog met twee treden staat op een bakstenen sokkel met twee zijmuurtjes, een wit beschilderd Heilig Hartbeeld op een wereldbol, de beide armen uitnodigend gestrekt.

Frontaal is op de sokkel een zwarte granieten plaat aangebracht 'Jonkershove aan zijn slachtoffers van beide oorlogen', '1914-1918', de namen (vermoedelijk eerst de priester, dan de militairen alfabetisch en tot slot de burgers alfabetisch), '1940-1945', de namen. De letters zijn uitgehouwen en wit geschilderd.

H. 318 cm x Br. 350 cm x D. 218 cm

• JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • In Flanders Fields Museum (Ieper), Database Doden uit het Belgische Leger [online], http://www.inflandersfields.be (geraadpleegd in 2005).

Bron: WOI Relict (1183): H. Hart-beeld burgerlijke en militaire doden (Jonkershove - WOI-WOII)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele