Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Houthulst
Deelgemeente Houthulst
Straat Schrevelstraat
Locatie Schrevelstraat zonder nummer, Houthulst (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Houthulst (adrescontroles: 08-02-2008 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Houthulst (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Schrevelstraat z.nr. (bij hoeve nr. 6). Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog gelegen bij open loods in weide van verbouwde hoeve uit de wederopbouwperiode. Bovengrondse constructie gr.m. op rechthoekig grondplan. Beton deels gegoten tegen takkenwerk, cf. gegroefd oppervlak, rest tegen een bekisting. Het beton is gewapend met ronde bewapeningsijzers (deels zichtbaar).
Naar de straatzijde gerichte muuropeningen: twee deuropeningen (driehoekige toegang) en drie kleine vierkante venstertjes, schuin naar beneden aflopend, dit alles ter bescherming. Bij één venster is een houten kader bewaard. Binnenin drie grotere ruimtes en twee korte gangen bij de deuropeningen. Kleine nissen en uitsparingen voor houten latten.

Het gaat om een stevige en goed uitgeruste betonconstructie, mogelijk een Duitse commandopost. De constructie was gelegen tussen de Brabantlinie en de Klerkenstellung, net ten zuidoosten van de Artillerie-Schutz-Stellung die beide stellingen met elkaar verbond.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Schrevelstraat

Schrevelstraat (Houthulst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.