erfgoedobject

Mariakapelletje en kruis

bouwkundig element
ID
79497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79497

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mariakapelletje en kruis bij verbouwde boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920 (bewaard rondboogvenstertje in de linker zijgevel). Kapel herbouwd in het derde kwart van de 20ste eeuw (naar verluidt 1975): rode baksteenbouw, rechthoekige deur met omlijsting in gesinterde baksteen met dito kruisbekroning. Eenvoudig Maria-altaar achter metalen hekwerk. De bebouwing met kleine volumes van de Toekomststraat is als dusdanig reeds aangegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1866, de kapel en het kruis worden echter niet aangegeven ook niet op de kaart van 1911.

Polychroom kruisbeeld in boomstamimitatie (gecementeerd), vermoedelijk daterend uit de jaren 1920-1930.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Woumen, s.l., s.d.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Mariakapelletje en kruis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79497 (Geraadpleegd op )