erfgoedobject

Hoeve gelegen aan de grens met Woumen

bouwkundig element
ID
79499
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79499

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve gelegen aan de grens met Woumen. Ondanks zijn ligging in het volle frontgebied bleef de opkamer van het boerenhuis van vernietiging gespaard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoeve als dusdanig met vrijstaande bestanddelen aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850).

Hoeve met vrijstaande bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen). Ten noorden van het erf, boerenhuis met links bewaard 17de-eeuws hooghuis van drie traveeën, en rechts huis van vier traveeën uit de jaren 1920. Hooghuis van gele verankerde baksteenbouw. Erfzijde met jaarankers "1607" en getoogd venster onder roodbakstenen strek. Bewaard vermoedelijk 19de-eeuws, witgeschilderd houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling. Linker zijgevel met toegang tot de kelder, aandak verwijderd. Achtergevel met overhoekse baksteenfries, blind op twee rechthoekige keldervenstertjes verdiept in afgeschuinde korfboognissen na. Huisgedeelte uit de jaren 1920: getoogde muuropeningen met bewaard T-vormig houtwerk met gelede roedeverdeling in de bovenlichten.

In het verlengde van het huis, stal- en schuurvolume uit de jaren 1920, overstekende geknikte dakrand op modillons. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, laadvensters onder klimmend dak. Bewaard groenbeschilderd houtwerk en ijzeren schuifpoorten.

Ten westen (links) van het boerenhuis, stalletje, privaat en bakhuis van het tweeledige type, vermoedelijk uit de jaren 1920. Overstekende dakrand met windborden.

Ten zuiden van het erf, villa uit de jaren 1970.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve gelegen aan de grens met Woumen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79499 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.