erfgoedobject

Begraafplaats van Klerken

bouwkundig element
ID
79517
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79517

Juridische gevolgen

Beschrijving

Begraafplaats van Klerken, in de jaren 1960, na de opruiming van het kerkhof rond de kerk ingericht op de zogenaamde "Klerkenkouter" (stukken land gelegen op het hoogste gedeelte van Klerken, nabij de kerk). Bijgevolg heeft men vanaf de begraafplaats een mooi uitzicht op de akkers van Klerken en op Woumen (Diksmuide).

Bij de ingang, (ontvangst)gebouwtje uit de jaren 1960, gemarkeerd door glasraam in betonnen raamwerk, links geflankeerd door ceders. Begraafplaats omgeven door beukenhaag. Centrale as gericht op calvarie uit de jaren 1960, eronder gemeenschappelijk graf van de opruiming: witgeschilderde betonnen kruisen, steen met inscriptie "IN MEMORIAM".

De grafstenen rond de kerk werden deels herplaatst op de nieuwe begraafplaats. Bewaarde grafstenen vanaf de jaren 1920, onder meer familiegraf van de familie Verschave-Faure (zie foto), met engelenfiguur opkijkend naar kruis met bloemenkrans, geflankeerd door postamenten met vazen.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begraafplaats van Klerken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79517 (Geraadpleegd op 15-06-2021)