erfgoedobject

Gedenksteen Willy Coppens

bouwkundig element
ID
79528
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79528

Juridische gevolgen

Beschrijving

'Gedenksteen Willy Coppens' van 1967 op het "Coppensplein" (zie inscriptie op gedenkteken) zie straatinleiding. Arduinen gedenksteen met inscriptie in witgeschilderde uitgehouwen letters: "PLEIN WILLY COPPENS/ HELDHAFTIG PILOOT VAN DE BELGISCHE LUCHTMACHT 1914-1918/ 13-8-1967".

Willy Coppens (geboren te Watermaal-Bosvoorde in 1892 - gestorven in 1986) was de Belgische gevechtspiloot met de meeste overwinningen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toegetreden tot het leger in 1912 gaat hij in 1914 over de "Compagnie des aviateurs". Na de training wordt hij in 1916 actief. In de jaren 1920 zetelt hij in het comité voor de oprichting van een gedenkteken voor de Franse piloot Guynemer in het naburige Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle). Coppens kreeg de toestemming om aan zijn naam "d' Houthulst" toe te voegen.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenksteen Willy Coppens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79528 (Geraadpleegd op )