erfgoedobject

Directeurswoning en schoolvleugel

bouwkundig element
ID
79587
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79587

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel van de gemeentelijke jongensschool. De eerste gemeentelijke jongensschool te Merkem werd in 1862 gebouwd op de Westbroekstraat. In 1900 werd in de Kouterstraat een nieuwe jongensschool gebouwd naar ontwerp van architect Vinck (Veurne) met bijhorende woning voor het schoolhoofd. Na de Eerste Wereldoorlog bouw van een nieuwe directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel.

Directeurswoning uit de jaren 1920 met inslag van de regionale baksteenarchitectuur, zie verankerde baksteenbouw met dakvenster uitgewerkt als tuitgevel met muurvlechtingen, rechthoekige muuropeningen gevat in geprofileerde korfboognissen. Bewaard houtwerk.

Achterin gelegen roodbakstenen schoolvleugel uit de jaren 1920, cf. zijgevels als tuitgevels op schouderstukken en muurvlechtingen, ritmerende lisenen en grote getoogde muuropeningen. Vernieuwd houtwerk.

  • BOUCIQUE G., Merkem, oorlogsgeschiedenis 1914-1918, Brussel 1964, p. 107.
  • DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p. 31-32.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Directeurswoning en schoolvleugel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79587 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.