Directeurswoning en schoolvleugel

Beschrijving

Voormalige directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel van de gemeentelijke jongensschool. De eerste gemeentelijke jongensschool te Merkem werd in 1862 gebouwd op de Westbroekstraat. In 1900 werd in de Kouterstraat een nieuwe jongensschool gebouwd naar ontwerp van architect Vinck (Veurne) met bijhorende woning voor het schoolhoofd. Na de Eerste Wereldoorlog bouw van een nieuwe directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel.

Directeurswoning uit de jaren 1920 met inslag van de regionale baksteenarchitectuur, zie verankerde baksteenbouw met dakvenster uitgewerkt als tuitgevel met muurvlechtingen, rechthoekige muuropeningen gevat in geprofileerde korfboognissen. Bewaard houtwerk.

Achterin gelegen roodbakstenen schoolvleugel uit de jaren 1920, cf. zijgevels als tuitgevels op schouderstukken en muurvlechtingen, ritmerende lisenen en grote getoogde muuropeningen. Vernieuwd houtwerk.

• BOUCIQUE G., Merkem, oorlogsgeschiedenis 1914-1918, Brussel 1964, p. 107.
  • DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p. 31-32.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn