erfgoedobject

Gedenkplaat

bouwkundig element
ID: 79590   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79590

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkplaat
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Merkem
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kouterstraat z.nr. Gedenkplaat aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de eenheid draadloze telegrafie (Eerste Wereldoorlog).
Kleine bronzen gedenkplaat met in vlakreliëf de voorstelling van een helm met daaronder de letters "TSF"/ "DT". Daaronder brandend olielampje met het opschrift "1914"/ "1918" geflankeerd door twee zuiltjes en twee palmtakken.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
JACOBS M., Zij die vielen als helden…Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 242.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol


Relaties

 • Is deel van
  Gemeentehuis van Merkem

 • Is deel van
  Kouterstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gedenkplaat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79590 (Geraadpleegd op 29-11-2020)