Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Kouterstraat nrs. 55-57-59-61-63. Voormalige rijkswachtkazerne heropgebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde "Nationale Gendarmerie". Thans in gebruik als woningen.
Vrijstaande en twee maal twee gekoppelde lage woningen onder pannen zadeldaken met getrapte zijgevels ingeplant naar analogie van het tuinwijkidioom, cf. voorliggende tuintjes afgesloten door laag bakstenen muurtje en hekken tussen baksteenpijlers (cf. historische foto's) en geschikt rondom dieper in gelegen gekasseid binnenplein. Verankerde betonblokken met uitgewerkte plint, deels beschilderd en deels gecementeerd.
Nr. 63: vrijstaande woning, gecementeerd breedhuis met schijnvoegen en sterk geprononceerd middenrisaliet uitgewerkt als trapgevel. Gewijzigde muuropeningen en vernieuwd houtwerk.
Nrs. 55-57 en 59-61: samenstel van twee lage woningen evenwijdig tegenover elkaar ingeplant met rondboogvormige voordeur en rechthoekige muuropeningen. Opvallende houten dakkapellen, deels vernieuwd. Nrs. 59-61 met bewaarde cementering met schijnvoegen.
Links van nr. 63, naar verluidt voormalig 'cachot'. Parament van naakte betonblokken en uitgespaard portaal met drie rondboogdeuren en bolkozijnen.

PROVINCIALE BIBLIOTHEEK EN DOCUMENTATIECENTRUM WEST-VLAANDEREN, Iconografische collectie.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, GemeenteĀ  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol