Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Milanen

Beschrijving

Kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Milanen" na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd, zie opschrift. Hoewel sommige auteurs een voorloper van deze kapel hier tot in de 12de eeuw laten terugklimmen, zou de verering voor Onze-Lieve-Vrouw van Milaan pas in de 17de eeuw ontstaan zijn. De kapel wordt voor het eerst weergegeven als "Melane Cap." op de Carte des environs de Dunkerque, Bergues, Gravelines, St. Omer, Aire, Lille, Menin, Ypres, Dixmude, ... (1743). Nadien is de kapel noch op de Ferrariskaart (1770-1778), noch op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) terug te vinden. De kapel die met de Franse Revolutie verdween, werd een eerste maal na de Eerste Wereldoorlog en een tweede maal na de Tweede Wereldoorlog samen met de erfpijlers van de villa Melanedreef nummer 30 herbouwd. Onze-Lieve-Vrouw van Milaan werd aanbeden door kinderloze gezinnen en door landbouwers voor de vruchtbaarheid van vee en land. Eenvoudige bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met rondbogige toegang en puntgevel met aandaken en schouderstukken. Eenvoudig interieur met Onze-Lieve-Vrouwaltaar afgescheiden door metalen hekken.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn