Teksten van Duitse militaire post

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79604

Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog ()

Merkemstraat nr. 75 +/ Nachtegaalstraat (achterin gelegen bij hoekpand nr. 75) Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog. Deze bunker deed dienst als manschappenbunker en was gelegen achter de z.g. "Preussenstellung".
Halfondergrondse betonconstructie opgetrokken in gewapend beton (verloren bekisting). Rechthoekige plattegrond en plat dak met in de zuidwestelijke hoek sporen van een inslag. Resp. aan de oost- en zuidzijde, deuropening met sas en vensteropening met schuine wanden.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2006: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79604 (geraadpleegd op ).


Duitse betonconstructie Merkemstraat 75 (Jonkershove - WOI) ()

Halfondergrondse betonnen constructie in een weide achter de hoeve Merkemstraat 75 (te zien vanaf de Nachtegaalstraat), op circa 175 meter ten zuidwesten van de betonnen constructie nabij Merkemstraat 8, op circa 800 meter ten westen van Jonkershove, op circa 3700 meter ten noordoosten van Merkem. De omgeving is licht heuvelachtig en deels bebouwd.

Historische achtergrond

Duitse betonnen militaire post, vermoedelijk gedeeltelijk gebouwd in of aan bestaande hoevegebouwen, gelegen achter de Preussenstellung. Iets ten oosten van deze constructie lag tijdens de Eerste Wereldoorlog de lichtcentrale van Jonkershove, die de talrijke militaire installaties en onderkomens in en rond het Vrijbos van licht voorzagen.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie van grosso modo 650 x 350cm. De constructie lijkt grotendeels gegoten tegen een houten bekisting, hoewel hier en daar bakstenen lijken verwerkt te zijn. Het beton is verstevigd met onder meer ronde wapeningsijzers. Het dak lijkt vrij vlak. In de zuidwestelijke hoek is een vrij grote inslag in het dak te zien.

Aan de oostelijke zijde is een deuropening, die via een sluis (extra muur met twee openingen) afgeschermd wordt. Aan de zuidelijke zijde is er een vensteropening, met schuine wanden die naar beneden lopen. Deze muur is ongeveer één meter dik.

Binnen lijken de muren en het plafond effen te zijn, dus gegoten tegen een houten bekisting.

  • BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.

Bron: WOI Relict (1602): Duitse betonconstructie Merkemstraat 75 (Jonkershove - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2005: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196128 (geraadpleegd op ).