erfgoedobject

Tramstatie

bouwkundig element
ID
79619
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79619

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tramstatie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig station van de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen, zie historische foto's met op de puilijsten resp. de opschriften: "TRAMSTATIE IN DE VREDE STATION DU PAIX" en "PAKHUIS". Op 28 april 1898 diende de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen een vergunningsaanvraag in voor een lijn Diksmuide-Woumen-Merkem-Bikschote-Zuidschote-Elverdinge-Ieper en een aftakking van Merkem over Noordschote-Reninge-Oostvleteren-Westvleteren-Krombeke tot en met Poperinge. Deze aanvraag werd bij K.B. van 25 maart 1901 verleend, waarop de infrastructuurwerken in september 1903 een aanvang namen. De lijn nummer 107 werd voor de eerste maal in gebruik genomen op 25 september 1906. Na de Eerste Wereldoorlog werd al heel snel overgegaan tot de heraanleg en het opnieuw operationeel maken van het Buurtspoorwegennetwerk in het kader van de wederopbouw van de frontstreek, waarbij dus ook dit kleine tramstation werd gebouwd. Door de opkomst van de auto werden de Buurtspoorwegen echter geleidelijk aan verlieslatend en werd in 1952 overgegaan tot de ontmanteling van de lijn.

Eenvoudig diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën met puntgevel bekroond met drie topstukken, deels in simili. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei. Bewaarde puilijsten en vernieuwd schrijnwerk. Links aansluitend, voormalig pakhuis als lagere travee met gewijzigde gevelbeëindiging.

  • Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iconografische collectie.
  • NEYENS J., De Buurtspoorwegen in de Provincie West-Vlaanderen 1885-1967, Lier, 1980, p. 53-55.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tramstatie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79619 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.